Beleid
De visie van Freinet werken wij uit in ons handelen op het kinderdagverblijf. Hoe wij werken, staat beschreven in het beleid.
Ons beleid kort samengevat:
Veiligheid en welbevinden
Ons kinderdagverblijf is van goede kwaliteit doordat wij een veilige omgeving bieden voor de kinderen. Het materiaal in ons kinderdagverblijf is aangepast op de kinderen. Ze mogen zelf veel pakken, maar wij geven hulp en instructies wanneer voorwerpen bijvoorbeeld te scherp of te gevaarlijk zijn.
Verder creëren wij een veilige omgeving door met vaste groepen en vaste pedagogische medewerkers te werken. Uw kind zal in ons kinderdagverblijf in een vaste groep zitten, waardoor uw kind telkens dezelfde gezichten ziet. Zo kan uw kind makkelijker vriendjes maken en fijn spelen. Wij werken ook met vaste pedagogische medewerkers, zodat uw kind ook als leidsters steeds dezelfde gezichten ziet. Zo kunnen wij sneller een emotionele band opbouwen met uw kind, en voor uw kind is het ook fijn om telkens dezelfde leidsters te hebben.
Wij streven ernaar om het verschil tussen thuis en het kinderdagverblijf voor uw kind zo klein mogelijk te houden. Uw kinderen mogen altijd vertrouwde spullen van thuis meenemen naar het kinderdagverblijf. Communicatie vinden wij erg belangrijk, zowel met uw kind als met u als ouder. Wij vinden het fijn als u ons vertelt over uw kind en zijn/haar laatste ontwikkelingen, zodat wij ons hierop aan kunnen passen.
Ontwikkelen en leren
Wij vinden het erg belangrijk dat de kinderen buiten spelen. We gaan iedere dag naar buiten, hier kunnen de kinderen zich ontwikkelen en zo kunnen ze leren van de natuur. Er zijn buiten andere materialen dan binnen, waar ze van kunnen leren. Ook gaan we vaak naar het bos. Spullen die de kinderen daar vinden kunnen later worden gebruikt om mee te knutselen.
Samenwerken met ouders
Bij ons is het belangrijk dat er respect is voor de mening en eigenheid van leerlingen, ouders en collega’s. Op deze manier draagt iedereen samen de verantwoordelijkheid, en iedereen wordt serieus genomen, inclusief de kinderen.
Het is van belang dat er goed contact is tussen ouders en leerkrachten voor de ontwikkeling van het kind. Om ouders op de hoogte te houden van de actuele gebeurtenissen, wordt er gewerkt met een krant en dagboek.
Pedagogische doelen en competenties van kinderen
Kinderen leren emotionele, sociale, motorisch-zintuiglijke, cognitieve, taal, communicatieve, expressieve, beeldende en morele competenties. Deze competenties ontstaan tijdens het aangaan van een relatie met andere kinderen. Meer over deze competenties en hoe wij deze uitwerken, kunt u in het completere beleid lezen.
Samenwerken in een groep
Communicatie is een belangrijk begrip bij onze visie en dit willen wij ook door laten komen tussen de collega`s, zodat iedere pedagogisch medewerkster alles van ieder kind weet. Dit doen we door middel van regelmatig overleg.
Ook is gelijkwaardigheid belangrijk tussen de collega`s en dit willen wij bereiken doordat iedere collega op elke groep kan invallen.
Basiscommunicatie
De mening van ouder en kind zijn erg belangrijk.
Er wordt stil gestaan bij wat de kinderen kunnen en willen. Er wordt goed naar de kinderen geluisterd, naar wat ze nodig hebben en naar wat hun behoeftes zijn.
Er wordt rekening gehouden met het individuele kind. Ook wordt er gelet op gebeurtenissen, wanneer er iets belangrijks gebeurt binnen een groep wordt hier op ingespeeld door de begeleiders.
Steunen en Stimuleren van spelen en leren.
Kinderen leren door zelf dingen te ervaren en ondervinden. Het is dus van belang dat je dit kinderen ook zelf laat doen en dat doen wij ook. We laten kinderen spelen met wat ze willen en bieden hulp aan wanneer dit nodig is. Wij zorgen er dus ook voor dat er voldoende speelgoed in de buurt is en de speelruimte groot genoeg is voor ontdekkingen.
Indeling van binnen- en buitenruimtes
De ruimtes moeten stimulerende en explorerende gecreëerd worden. Zodat het kind kan aansluiten op zijn/haar eigen belevings- en ervaringswereld.
In de buitenruimtes wordt er veel gebruik gemaakt van de natuur. De kinderdagverblijf moet daarom gelegen zijn in de buurt van een open natuur. De kinderen kunnen spelen, ontdekken en experimenteren in de open natuur.
Dagritme en groepssamenstelling.
Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat er ritme in de dagen zit. Zo weten ze precies waar ze op kunnen rekenen die dag of die week. Wij doen dit door middel van weektaken en plaatjes op volgorde van de dag op de muur.
Wij houden ons aan het toegestane ratio qua groepssamenstelling. Er staan bij ons altijd minimaal twee medewerkers op een groep. Voor het volledige overzicht van de regels kunt u het word-document bekijken of het via de site: www.1ratio.nl controleren.
Voor het volledige beleid kunt u op het word-document hieronder klikken.